Aktualności

"WOKÓŁ WIGILIJNEGO STOŁU"

19-12-2011

 

 

Wigilia Bożego Narodzenia to zwyczaj głęboko zakorzeniony w naszych domach. Wieczerzę wigilijną – postną w polskiej tradycji rozpoczynała pierwsza gwiazdka na niebie, a całość prowadził gospodarz domu albo dziadek lub najstarsza osoba z obecnych. Po odczytaniu Ewangelii i modlitwach następował najważniejszy moment ceremonii tj. łamanie się opłatkiem (chlebem) symbolizującym pojednanie i przebaczenie, znakiem przyjaźni i miłości. Pamiętano, aby przygotować 12 potraw co symbolizuje 12 apostołów. Na wigilijnej wieczerzy nie powinno zabraknąć ryby, czerwonego barszczu z uszkami lub białego z grzybami, zupy grzybowej, klusek z makiem, kaszy z suszonymi śliwkami, kapusty z okrągłym grochem, kompotu z suszonych owoców. Każdej potrawy należało spróbować, co zapewnić miało szczęście przez cały rok.

 

 

 Uroczyste otwarcie imprezy oraz złożenie świątecznych życzeń
przez Burmistrza Boguchwały Pana Wiesława Dronkę oraz Przewodniczącego Rady Pana Bogdana Dziedzica

Kiermasz Świąteczny

 

Na stoisku LGD można było degustować tradycyjne potrawy wigilijne

Pokaz jasełek, obrzędów bożonarodzeniowych oraz  wykonanie
kolęd i pastorałek

potęgowało atmosferę zbliżających się Świąt

 


WESOŁYCH ŚWIĄT !!!

 

 

lista aktualności

 

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.

CMSEditopowered by:
2009 Lokalna Grupa Działania "Trygon - Rozwój i Innowacja"
drukuj