Wigilia Bożego Narodzenia to zwyczaj głęboko zakorzeniony w naszych domach. Wieczerzę wigilijną – postną w polskiej tradycji rozpoczynała pierwsza gwiazdka na niebie, a całość prowadził gospodarz domu albo dziadek lub najstarsza osoba z obecnych. Po odczytaniu Ewangelii i modlitwach następował najważniejszy moment ceremonii tj. łamanie się opłatkiem (chlebem) symbolizującym pojednanie i przebaczenie, znakiem przyjaźni i miłości. Pamiętano, aby przygotować 12 potraw co symbolizuje 12 apostołów. Na wigilijnej wieczerzy nie powinno zabraknąć ryby, czerwonego barszczu z uszkami lub białego z grzybami, zupy grzybowej, klusek z makiem, kaszy z suszonymi śliwkami, kapusty z okrągłym grochem, kompotu z suszonych owoców. Każdej potrawy należało spróbować, co zapewnić miało szczęście przez cały rok.
Uroczyste otwarcie imprezy oraz złożenie świątecznych życzeń
przez Burmistrza Boguchwały Pana Wiesława Dronkę oraz Przewodniczącego Rady Pana Bogdana Dziedzica
Kiermasz Świąteczny
Na stoisku LGD można było degustować tradycyjne potrawy wigilijne
Pokaz jasełek, obrzędów bożonarodzeniowych oraz wykonanie
kolęd i pastorałek
potęgowało atmosferę zbliżających się Świąt
WESOŁYCH ŚWIĄT !!!