Zasadniczym celem konkursu bożonarodzeniowego było wspieranie rozwoju wsi poprzez integrację środowiska wiejskiego oraz pobudzenie aktywności mieszkańców, poznawanie i upowszechnianie tradycji, a także promowanie potraw bożonarodzeniowych. Konkurs promuje także działania związane z rozwijaniem wrażliwości estetycznej inspirowanej kulturą, tradycją i folklorem oraz wzmacnianiem poczucia tożsamości. W ramach konkursu LGD „Trygon – Rozwój i Innowacja” zgłosiła do konkursu 15 potraw wigilijnych w tym piernik staropolski jako potrawę do degustacji. Piękny stół wigilijny utrzymany w konwencji staropolskiej wyczarowały dla nas Panie z Towarzystwa Kobiet Krzewienia Kultury Regionalnej w Boguchwale za co składamy serdeczne podziękowanie. Aby atmosfera świąteczne była wyczuwalna nie tylko zapachem pysznych potraw, ale także porywała inne zmysły podczas naszej wieczerzy wygrywane były na skrzypcach i akordeonie kolędy i pastorałki.
POTRAWY WIGILIJNE
POTRAWA DO DEGUSTACJI - PIERNIK STAROPOLSKI
NASZ STÓŁ WIGILIJNY
TRZEJ KRÓLOWIE ODDAJĄCY POKŁONY DZIECIĄTKU
KOLĘDY I PASTORAŁKI POTEGOWAŁY ŚWIĄTECZNĄ ATMOSWERĘ
KAPITUŁA KONKURSOWA PODCZAS OCENY NASZEGO STOŁU
ODBIERAMY DYPLOM ZA UDZIAŁ W KONKURSIE
WSPÓLNE ZDJĘCIE WSZYSTKICH UCZESTNIKÓW KONKURSU